בכתבה שהתפרסמה ב-ynet ב-20.12.10 מאת פרופ' יקיר שושני תחת הכותרת: "בין תודעה מלאכותית לנשמה" – נבחנות השאלות הבאות:
1. האם יתכן שאי פעם ייבנה מחשב שישווה בכישוריו האינטלקטואליים לאלו של האדם?
2. האם אנחנו בעצמנו מכונה או שמא יש בנו יותר ?
להלן הקישור לכתבה: בין תודעה מלאכותית לנשמה
המשתייכים לאסכולה הפילוסופית-מדעית, המכונה "הפיזיקליזם של התודעה" והטוענת כי ניתן להעמיד את ההכרה האנושית על בסיס פיסקלי חישובי, גורסים כי התשובות לשאלות הנ"ל הן חיוביות. הם מציינים שלושה צידוקים לגרסתם:
1. ממצאים בחקר המח, המעידים על מתאם המראה שמקור הפעילות הקוגניטיבית הוא בפעילות פיזיקלית המתרחשת באותו איזור במח.
2. הבינה המלאכותית – לפיה המחשבים מסגולים לבצע מיליארדי פעולות חישוב בשנייה ואפילו אמורים להשתכלל בעתיד.
3. האמונה ברציונאליות - לפיה אין בהכרה מרכיב מיסטי או מרכיב שאינו רציונאלי ולכן התודעה יכולה להסתמך רק על הפיזיקה, הנותנת פשר ברור שיכול להיבחן באמצעות ניסוי, תצפית או מודל חישובי מסוים.
מנגד עומדים המבקרים את שלוש הצידוקים של הפיזיקליזם וטוענים:
1. מתוך מתאם בין שתי תופעות לא ניתן להסיק שאפשר להעמיד תופעה אחת על תופעה שנייה. לדוגמא: עין תקינה אינה בהכרח תנאי לראיה. תהליכים פיסיקליים במח הכרחיים לקיום ההכרה אך אינם מספיקים להסברתה.
2. לגבי הבינה המלאכותית – למרות היכולות הרבות של המחשב הן מצליחות לבצע מעט מן הכישורים התבוניים, התחושתיים והרגשיים של האדם. בני האדם ייחודיים במגוון של רגשות ותחושות ורצון חופשי שמדעי המח טרם הצליחו להסבירם באמצעות מודל פיזיקלי-חישובי. רגשות כמו אהבה, קנאה לא באים לידי ביטוי במחשב ואפילו אם המחשב יכול לבצע חלק מכישורים תודעתיים לא בהכרח שביכולתו לחקות את כולם.
3. באשר לרציונליזציה – רב האירועים אותם חווים בני האדם ובכללם רגשות, תחושות, פחדים ורצונות לא ניתנים לתרגום של מודל רציונאלי/חישובי/פיסיקלי. גם המדע עצמו לא מתפתח תמיד באופן רציונאלי.
אני נוטה להסכים דווקא עם המתנגדים לכך שבעתיד ייבנה מחשב שישווה בכישוריו האינטלקטואלים לאלו של האדם ובטיעוניהם כנגד יש ממש.
בעיני באדם יש הרבה יותר ממחשב, שכן המחשב מבין אותות אך חסרות לו פרשנות וסמנטיקה. בנוסף החיים מזמנים לנו מצבים מורכבים ביותר שספק אם המחשב טרם יכול לאתר להתמודד ולפתור אותם.
אמנם יש התקדמות רבה באשר להתפתחות ביכולות של המחשב ואכן יש יכולת חשיבתית מסוימת למחשב. אך עדיין לא ניתן לומר שהיא שווה לזו של האדם ובודאי לא כוללת בתוכה רגשות, תחושות ומאוויים, הקיימים אצל האדם ורצוי שיישארו אצלו.
מטרת המחשב לשמש כמכונה המסייעת לאדם ולא להחליפו.
יום שלישי, 4 בינואר 2011
הירשם ל-
תגובות לפרסום (Atom)
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה