מספר אתרים פתוחים בדפדפן, פלאפון בכיס ובו רינגטון חדש, הודעות SMS, פייסבוק, ציוצים בטוויטר, לינק המתקבל במייל לסרטון נחמד ביו-טיוב, מיילים נוספים שיש להשיב להם – כך נראה יום ממוצע מתחילתו ועד סופו בעידן הדיגיטלי רווי הטכנולוגיה אצל חלקנו.
העולם הדיגיטלי תפח למימדים עצומים מה שיוצר עומס טכנולוגי, שאינו מותיר מקום לפסק זמן. כך נוצרת התמכרות טכנולוגית ורצון תמידי לדעת מה קורה בכל רגע נתון ומה התחדש, להגיב, לעשות ולהיות כל הזמן ב"תנועה".
שימוש מרובה מידי גורם להתמכרות. התמכרות זו הינה ככל התמכרות ויש להיגמל ממנה. אמנם הגמילה במקרה זה לא צריכה להיות מלאה, שכן לא כדאי להתנתק מהעולם הדיגיטלי לגמרי ולכן יש לבלום ולצמצם אותה.
הצורך הבלתי פוסק בגירויים, במתן מענה לפניות רבות, המגיעות אלינו באמצעות העולם הדיגיטלי, הידיעה שניתן להשיג אותנו בכל עת ובכל מקום – כל אלו בוודאי משפיעים על המח שלנו. הגירויים האינטרנטיים הבלתי פוסקים יכולים להתחלף בגירויים ממשיים מהעולם האמיתי ולא המקוון.
אצל אנשים בעלי אורח חיים מסוג שתואר לעיל משתחררים אנדורפינים המביעים תגמול חיובי לפעולה שהמוח מזהה כטובה. עד שמזוהה הגזמה מצידם, בכל הקשור לשימוש בכלים מקוונים, נוצר מצב בו הם כבר מכורים לקליקים.
יכולותיהם של הטכנולוגיות השונות יצרו מצב בו יש צפייה למענה מיידי – מה שלא פוסח על מערכת החינוך ביחסים שבין מורים לתלמידים. לדעתי, על המורה לקבל החלטות בנושא זה ולקבוע כללים ברורים – שיהוו קוד התנהגות באשר להתנהלות הנכונה, היעילה והרצויה באמצעים המקוונים העומדים לרשותנו.
יצוין כי זהו נושא חדש המצריך התייחסות ייחודית האופיינית לעידן הדיגיטלי ושלא היה קיים קודם לכן. זאת מאחר ובעבר לא היו כל כך הרבה דרכי תקשורת ולכן הכללים והשיח היו ברורים ופשוטים יותר. כמו כן לא היה צורך להתמודד עם טכנולוגיות הצצות חדשות לבקרים והמעמידות אותנו בפני מצבים ותנאם חדשים שיש לתת עליהם את הדעת.
לפי ראייתי, כדי לא ללכת לאיבוד בעולם המקוון על כל אחד להתמקד במה שחשוב ומועיל לו באופן שהכלים הטכנולוגיים יעמדו לשרותו ולא שהאדם יהיה משועבד להם.
יום שלישי, 11 בינואר 2011
הירשם ל-
תגובות לפרסום (Atom)
אני לא חושב שזהו האדם המשועבד לכלים הטכנולוגיים אלא החברה. הכלים הטכנולוגיים משרתים את המבנה החברתי האנושי ושם טמונה המשמעות שלהם. התגמול של היחיד דרך הכלי הטכנולוגי היא דרכה של החברה ליצור שיפור במבני התקשורת. דרכי ההערכה מודדים הישגי קבוצות בעולם הטכנולוגי ועל כן היחיד כבעל דעה הוא לא יותר מבעל אשליות.
השבמחקנדב
השבמחקהערתך חשובה. מסכימה אתך כי הכלי הטכנולוגי משפר את מבני התקשורת בחברה. על כך אין עוררין ואין זה סותר שיש התמקד במה שחשוב ומועיל. כוונתי במילה אדם שהוא חלק מהחברה ומייצג אותה.